Goedkope Online Winkels Digitale Camera's

Resolutie

Home > Begrippenlijst > Resolutie

Navigatiemenu

 

Wat is resolutie?

Bij digitale camera’s moeten we twee soorten resolutie onderscheiden. Er is de hardwarematige resolutie van de CCD-sensor, die aangeeft hoeveel honderdduizenden of miljoenen sensoren de CCD bevat. Hoe meer sensoren, des te scherper het beeld dat de CCD kan vastleggen.

En er is een beeldresolutie. Het licht dat de CCD registreert, wordt dan omgezet tot een digitaal beeld dat opgebouwd is uit pixels, bijvoorbeeld 1.600 x 1.200 pixels of 640 x 480 pixels. Omdat niet alle informatie van de CCD vertaald kan worden, ligt de maximale resolutie van de digitale foto’s per definitie zo’n tien procent lager dan de hardwareresolutie van de CCD.

Foto afdruk resolutie

Foto's en pixels horen tegenwoordig ook bij elkaar. Voor de resolutie van een foto afdruk geldt de regel: hoe hoger de resolutie van de foto, hoe scherper de foto afdruk.

Beeldscherm resoluties

Computerschermen en monitoren hebben een verschillend aantal resoluties waarop u het scherm kunt instellen. De meest gebruikte instellenen hiervan zijn 1024x768 en 1280x1024. Foto's die een grotere resolutie hebben, worden verkleind weergegeven in de browser of met de mogelijkheid om horizontaal en verticaal te scrollen.

 

Kijk in de begrippenlijst voor meer uitleg begrippen digitale fotografie

 

Fotograferen kun je leren

Leer deze en andere digitale fotografie termen en begrippen op de leukste cursussen. Schrijf je in en begin meteen met die leuke fotocursus.

Klik hier voor meer cursussen digitale fotografie.

 

Uitleg termen en begrippen fotografie
A tot en met I

 

Uitleg termen en begrippen fotografie
J tot en met R

 

Uitleg termen en begrippen fotografie
S tot en met Z

 

Uitleg Resolutie Foto's

Bij digitaal fotograferen is het begrip resolutie een belangrijke term. Je hebt de resolutie van een camera, de resolutie van een foto, het beeldscherm en de afdrukresolutie op producten. Lees hier alles over de verschillende resoluties en volg eventueel een cursus om resolutie en het instellen ervan onder de knie te krijgen.

Alles over resoultie, of het nu pixelresolutie, resolutie van foto's of computer monitore is lees je hier. Resoluties in Pixels is van belang wanneer je foto's op het web wilt publiceren. Hoe hoger de schermresoluties van de monitoren van de bezoekers, des te meer pixels heb je nodig om voor een mooie weergave te zorgen.