Goedkope Online Winkels Digitale Camera's

Witbalans

Home > Begrippenlijst > Witbalans

Navigatiemenu

 

Wat is witbalans?

Verschillende lichtbronnen (zoals zonlicht, gloeilampen of TL-lampen) hebben een eigen kleurtemperatuur - ze bevatten verschillende hoeveelheden groen, rood en blauw licht. Hierdoor zien de kleuren van objecten onder verschillend licht er net iets anders uit - iets dat wij nauwelijks merken, omdat het menselijk brein erop getraind is om die verschillen weg te denken.

In een camera moeten de verschillen in kleurtemperatuur echter gecompenseerd worden. Dat gebeurt door het instellen van de witbalans - de combinatie van groen, rood en blauw die samen perfect wit oplevert.

De witbalans kan automatisch ingesteld worden, maar op meer geavanceerde modellen kunt u ook de witbalans handmatig aanpassen aan het omgevingslicht.

 

Kijk in de begrippenlijst voor meer uitleg begrippen digitale fotografie

 

Fotograferen kun je leren

Leer deze en andere digitale fotografie termen en begrippen op de leukste cursussen. Schrijf je in en begin meteen met die leuke fotocursus.

Klik hier voor meer cursussen digitale fotografie.

 

Uitleg termen en begrippen fotografie
A tot en met I

 

Uitleg termen en begrippen fotografie
J tot en met R

 

Uitleg termen en begrippen fotografie
S tot en met Z

 

Uitleg Witbalans

Witbalans is handmatig in te stellen of automatisch te laten kiezen door het digitale fototoestel. Het instellen van de witbalans wordt beschreven in de handleiding van uw digitale camera of kunt u leren op een cursus digitale fotografie.